het allereerste prematuren geboortekaartje | Jona en de walvis

Dit is mijn allereerste prematuren geboortekaartje dat ik ontworpen heb, voor mijn zoon Jona. Voordat hij werd geboren dacht ik nog zeeën van tijd te hebben om zijn kaartje te ontwerpen. Ik was immers pas 6 maanden zwanger, en veel verder dan wat experimenteren met lettertypes en de verschillende namen die we in gedachten hadden was ik nog niet gekomen. Maar toen was hij daar ineens! Geboren na 26 weken en 4 dagen, veel te vroeg en ontzettend klein. Al snel besloten we dat, ondanks zijn nog onzekere toekomst, hij zeker een geboortekaartje verdiende!

Waar het me tijdens mijn zwangerschap niet lukte om inspiratie te vinden voor zijn kaartje, kwam het ontwerp nu zomaar boven borrelen. De combinatie van zijn naam en zijn tijdelijke warme huisje (couveuse) maakten de keuze voor een walvis mooi symbolisch. Om het kaartje net even anders dan anders te maken, plaatste ik de walvis niet midden op het kaartje maar ‘zwemt’ hij over de voor én achterkant van de kaart.

De naam Jona heeft in het Hebreeuws de betekenis ‘duif’ en dus kreeg ook dit dier een plek op de kaart. Op de achterkant van de kaart staat de tekst van het liedje Jona in de wallevis.

Met Jona kwam alles goed en als bonus werd ook een nieuwe liefde geboren ♥!

geboortekaartje voor mijn eigen te vroeg geboren kindje
detail duif geboortekaartje Jona en de walvis

Uiteindelijk verstuurden we mijn allereerste prematuren geboortekaartje voor Jona toen hij ongeveer 3 weken oud was. Niet omdat we wisten dat het goed kwam maar omdat we heel graag aan iedereen wilde laten weten dat hij er was. Opvallend was dat het voor heel veel ontvangers (ondanks de tekst over de grote zorgen) het een teken was dat het goed zou komen. Waar we voor die tijd vooral sterkte en beterschap kaarten ontvingen stroomden nu de felicitatiekaartjes binnen.

Wanneer verstuurden jullie een geboortekaartje voor jullie te vroeg of ziek geboren kindje?

Was dit vlak na de geboorte of pas toen de grootste zorgen voorbij waren of pas toen jullie kindje thuis was? En hoe waren de reacties van de ontvangers?

Leuk als je je ervaringen wilt delen onder deze blog.